Photo
Ribbon
Ribbon
New!
New1
Tacks
Lights

Achterlijke namen

Ik ben vader geworden. Voor de 2e keer. Ja, bedankt. Het was een zware bevalling. Lichamelijk tot het uiterste. Ik heb afgezien. Mijn vrouw vond het wel meevallen. Met de kleine spruit in de armen wordt door de dienstdoende verlosser (M/V) uiteraard gevraagd naar de naam. Het zweet breekt uit: wat was het ook alweer? Nonchalant vertel je de naam, alsof je hem ter plekke verzint. En dit terwijl je 10 jaar ervoor, toen je nog maar 2 weken verkering had, al druk bezig was met het verzinnen van namen. Ach, wat waren we verliefd…

Maar nu sta je daar en je weet dat jouw beslissing de wereld zal veranderen. In ieder geval voor twee groepen mensen: kinderen en volwassenen. Want de door jou, onlangs gekozen naam moet natuurlijk niet ervoor zorgen dat jouw dochter (M/V) straks voor grote klassikale hilariteit gaat zorgen. Bedenk dus goed wat je met een voornaam doet! Combinaties met achternamen, voorletters die achter elkaar geplaatst toch wel iets heel vreemds vormen. Allemaal belangrijke zaken voor de naamgevers. Leo Rozenwater lijkt een hele normale naam, maar als zijn voorletters L.U.L.L.E.T.J.E. zijn dan zou ik over de naam Leo nog eens nadenken…Barend is ook leuk.

Als leraar kom je ook elk jaar weer de mooiste en meest exotische namen tegen. Maar hebben de naamgevers wel enig idee wat ze ons aandoen?!? Elk jaar aan het begin van het nieuwe schooljaar ga je weer vol enthousiasme de klassen binnen om daar compleet gefrustreerd weer uit te komen. De meest prachtige, doch tongbrekende namen staan weer op de namenlijsten: Achmed en Mohammed zijn nog gewoon! En je dacht er dit jaar slim aan te doen om maar naar een ver oord op vakantie te gaan, om je in ieder geval op dit vlak een beetje bij te scholen. Valt dus weer eens vies tegen. Je onderneemt bij het oplezen van het vierde proefwerkcijfer nog een laatste poging, daarna kijk je weer uit naar volgend schooljaar…

Wij, mijn vrouw en ik, houden wel van aparte namen. Jantje, Pietje en Marietje komen er bij ons niet in. De vriendjes en vriendinnetjes zullen dus ook gescreend worden vóór ze bij ons in de community (sorry, ik moest het woord een keer gebruiken) mogen komen. Bij het geven van de namen hebben we goed nagedacht over de gevolgen. Wij wonen in Twente en dat betekent dat een o-klank op het einde wel eens langer zou kunnen klinken dan in het Nederlands.

Ook de leraren van onze kinderen zullen het moeilijk krijgen met namen als Leau en Isé. Tja, wat moet ik ervan zeggen. Ik denk dat ik de oplossing heb. Misschien is het een idee om een hint (we houden het een klein beetje spannend) achter de naam te zetten. Bij Leau (als in cadeau) en Isé (als in een ziekenhuis)…Bij deze: graag gedaan!
|