Photo
Ribbon
Ribbon
New!
New1
Tacks
Lights

Belasting Belgen

Ik wil het met jullie eens hebben over de 30.518 km2 die ten zuiden van ons land liggen. Dit gebied wordt in de volksmond ook wel Belgie genoemd. Eigenlijk is het gewoon een onderdeel van de Nederlanden, dat we ooit in een vlaag van verstandsverbijstering hebben een verloren in een oorlog. Sindsdien is het land onafhankelijk van Nederland en is het overigens ook alleen maar bergafwaarts gegaan met het gebied.

Afgelopen zomervakantie was het weer zover. Onze vakantie leidde ons naar Frankrijk (waar ik ongetwijfeld ook een boek over vol kan schrijven, maar dat terzijde of in een andere column). Op de een of andere manier moet je, als je richting het zuiden van Europa gaat, altijd door dat die eerder genoemde hoeveelheid vierkante kilometers aardkloot. Nu is daar niets mis mee, de Belgen weten dit en hun wegennet is ook volledig 'toegerust' op het feit dat toeristen door hun land rijden; die er daarom ook beslist geen dag langer zullen blijven dan nodig. Probeer maar eens een restaurant te vinden aan de snelweg tussen Luik en Luxemburg. Ooit schijn ik hier in een hongerige bui gezegd dat 'als ik nu niet snel een restaurant vind, ik mijn stuur opvreet'. Maar dit terzijde. Neem nu het volgende.

Deze zomer besloten de Belgen om de ringweg rond Antwerpen de gaan aanpassen. Het stuk beton lag er nu als zo'n 50 jaar en dat was er aan af te zien. Alleen wie zijn geniale plan was om dit nu precies tijdens de zomervakantie te doen en dit niet voor 1 jaar, maar ook voor de komende jaren! Gedurende een aantal jaren zal tijdens de zomervakantie, en dus tijdens de uittocht uit ons geliefd vaderland, 5 weken lang worden verstoord door wegwerkzaamheden! Dit verzin je niet! Wie hebben ze als minister van verkeer en waterstaat: Kabouter Plop?

Nu weet ik niet of je al eens op de Belgische autosnelwegen hebt gereden. Zelfs met een SUV, terreinwagen of andersoortig grootwielig voertuig is dat een ervaring die je nooit vergeet en kan tippen aan een tochtje in een huifkar in het Twentse landschap. Ik weet het wel de Belgen hebben het in de Geschiedenis niet makkelijk gehad: 2 maal hebben ze een wereldoorlog over hun land gehad, maar om nu over de kraters en loopgraven van de Eerste Wereldoorlog een weg te gaan aanleggen zonder eerst de boel glad te strijken?

Ik heb getracht een verklaring te zoeken voor de erbarmelijke staat van de Belgische wegen en kan eigenlijk maar tot 1 conclusie komen: alle belastingcentjes van de Belgen zijn opgegaan aan de proceskosten van Dutroux. Nog zo'n Belgische 'uitvinding' die maar snel moet worden vergeten. Ooit waren de Belgen de dapperste van alle Galliers, maar dat is erg lang geleden: voor deze vergelijking moeten we terug naar de tijden van de Romeinen. Toen waren er overigens ook nog geen snelwegen dus die vergelijking is ook wel erg makkelijk gemaakt. Zo, na alle negatieve geluiden over Belgie ook nog even de positieve, en die zijn er: Kristel, Karin en Kathleen.
|